Biografi akademik Nik Safiah Karim menyusur gemilang bahasa Melayu - Salinah Ja'afar, author; Tengku Intan Marlina Tengku Mohammad Ali (Penerbit Universiti Malaya, 2021)
Biografi Akademik Nik Safiah Karim: Menyusur Gemilang Bahasa Melayu terbitan Penerbit Universiti Malaya (UM Press) ini merupakan sebuah penerbitan buku yang julung-julung kalinya memperincikan biografi dan ulasan karya akademik dan buku-buku yang dihasilkan oleh Profesor Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim yang dimuatkan dalam satu buku. Sebelum ini, belum pernah ada penerbitan yang memuatkan analisis berkaitan buku-buku akademik beliau. Buku ini terbahagi kepada lima bab mengikut bidang yang ada dalam kajian bahasa. Bermula dengan bab tentang biografi Profesor Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim secara ringkas, seterusnya bab mengenai Teori Bahasa, Tatabahasa Bahasa Melayu, Sosiolinguistik, Perkamusan serta Epilog.