Pilihan raya demokrasi Malaysia tanding, pilih, menang, tadbir - Ab. Rashid Ab. Rahman; Manimaran, G. (Penerbit Universiti Malaya, 2021)
Buku ini memperincikan setiap proses dalam pengurusan pilihan raya yang secara keseluruhan terdiri daripada lebih 30 peringkat atau fasa tindakan, yang wajar dihayati oleh setiap pemegang taruh. Bagi memenuhi hasrat itu, buku ini menghidangkan fakta-fakta yang menarik beserta dengan kronologi, foto dan ilustrasi nostalgia pilihan raya peringkat Parlimen dan Dewan-dewan Undangan Negeri dari tahun 1955 sehingga 2020 - merangkumi susur galur lebih 70 tahun. Ini termasuklah keputusan penuh Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) sebagai rujukan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15. Buku ini dibahagikan kepada 15 bab iaitu huraian mengenai Kerajaan dan Pilihan Raya, Sistem dan Proses Pilihan Raya, Proses Pilihan Raya, Undang-undang dan Peraturan, Proses Pilihan Raya, Penamaan Calon, Daftar Pemilih, Kempen Pilihan Raya, Tempat Mengundi, Pengundian, Pengiraan Undi, Selesainya Pilihan Raya dan Petisyen Pilihan Raya. Buku ini juga mengupas proses selepas keputusan pilihan raya diumumkan, termasuk detik detik menarik sepanjang lebih dua tahun lalu selepas PRU-14. Malah, buku ini turut menyenaraikan trivia yang menarik mengenai tokoh-tokoh yang telah mencorakkan warna-warni landskap pilihan raya demokrasi Malaysia.