Geografi pilihan raya di Malaysia amalan dan aplikasi - Amer Saifude Ghazali; Junaidi Awang Besar (Penerbit Universiti Malaya, 2021)
Buku ini menampilkan himpunan penulisan para sarjana tempatan yang mengkhusus dalam bidang geografi pilihan raya. Penulisan bab-bab merupakan hasil dan analisis kajian pada peringkat pascasiswazah, penyelidikan di lapangan, rujukan sumber sekunder yang berautoritatif dan pembentangan kertas kerja dalam persidangan peringkat kebangsaan serta antarabangsa. Geografi pilihan raya adalah kajian mengenai proses pilihan raya atau perwakilan yang berdasarkan faktor geografi iaitu perwakilan yang berdasarkan taburan pengundi serta kajian aspek ruangan organisasi manusia dan keputusan pilihan raya. Peranan faktor ruangan ke atas keputusan dan tindakan dalam pengundian di sempadan sesuatu kawasan pilihan raya merupakan elemen penting dalam pengkajian geografi politik.Buku ini mesti dijadikan rujukan oleh pengkaji politik, masyarakat, pelajar pengajian tinggi dan calon pascasiswazah kerana sarat dengan olahan naratif pilihan raya dari perspektif geografi, data dan fakta yang digabungjalinkan dengan perbincangan analisis kritis yang mementingkan aspek nilai agar semua pihak dapat menerima seterusnya menilai fenomena politik pilihan raya di negara ini secara rasional dan dapat berfikir secara kreatif dan kritis dalam usaha mengembangkan bidang kajian geografi pilihan raya.