Reka bentuk kraf tangan Melayu tradisi - Siti Zainon Ismail 1949- (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2018)
Reka bentuk kraf tangan Melayu tradisi memperkatakan pelbagai sudut dan bidang reka bentuk kraf tangan Melayu tradisi, meliputi seni tembikar, anyaman, tekstil, tekat dan batik. Siti Zainon melakukan kajian yang mendalam tentang penciptaan, pembentukan dan perkembangan tiap jenis kraf tangan Melayu tradisi di samping mendedahkan pelbagai jenis reka bentuk kraf tangan Melayu yang selama ini terpendam dan tidak diketahui umum. Penulis menggali dari sumber tradisi dan moden tentang keragaman dan kekayaan kraf tangan Melayu dengan harapan memperkenalkannya kepada dunia luar betapa bangsa Melayu juga mempunyai seni kraf tangan dan kesenian yang tinggi nilainya dan sewajarnya diwarisi oleh generasi baru Malaysia kini.