Penghayatan sebuah ideal suatu tafsiran tentang Islam semasa - Muhammad Abu Bakar (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2018)
Penghayatan Sebuah Ideal: Suatu Tafsiran Tentang Islam Semasa (Edisi Kedua) merupakan suatu sorotan terhadap gelombang Islam pada peringkat nasional dan antarabangsa antara tahun 1975 hingga 2000. Tempoh 25 tahun tersebut adalah suatu pengalaman yang tersendiri, terutama sekali kepada Malaysia, dan menjadi latar belakang landskap kehidupan masa kini. Edisi kedua ini memuatkan lapan bab tambahan, termasuk sebuah epilog dengan mengambil kira perkembangan semasa yang menyusuli fenomena kebangkitan semula Islam lebih awal. Sebahagian besar buku ini berasal daripada kertas kerja yang dibentangkan di pelbagai tempat, termasuk Muzakarah Persatuan Ulama dan Seminar Pemikiran Islam Persatuan Bekas Mahasiswa Islam Timur Tengah.