Ukiran kayu melayu tradisi - Abdul Halim Nasir (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Buku berilustrasi bagi bacaan umum ini memaparkan pelbagai aspek seni ukiran kayu yang terdapat pada rumah-rumah Melayu. Gambar dan ilustarsi yang dimuatkan secara terperinci lagi jelas dapat membantu pembaca memahami nilai seni yang terdapat pada seni ukiran kayu Melayu tradisi dan menikmati keindahannya. Buku ini juga menjelaskan sejarah asal usul motif ukiran tersebut, falsafah hidup, budi bahasa dan sopan santun "Orang Melayu" yang telah diterapkan dalam motif-motif ukiran kayu tersebut.