Integriti dalam Perkhidmatan Awam Malaysia - Mohd Koharuddin Mohd Balwi; Mohd. Azhar Abd.Hamid; Kassim Thukiman; Azizul Alias; Muhammed Faiz Othman; Mohd.Nasir Markom; Mohd.Hairul Anuar Bohro; Mohamad Farid Mohd.Zin (Penerbit UTM Press, 2021)
Buku Integriti dalam Perkhidmatan Awam Malaysia secara umumnya memaparkan sejarah, isu, dan penyelidikan berkaitan integriti dalam kalangan penjawat awam di Malaysia. Penjawat awam sering terdedah pada cabaran dan dilema etika dalam menjalankan tugas seharian terutamanya dalam menjunjung dua nilai teras yang menjadi asas tanggungjawab asasi mereka, iaitu sentiasa bersikap neutral dan meletakkan kepentingan awam sebagai objektif utama perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, dalam kehidupan seharian mereka sering terdedah pada pelbagai konflik kepentingan atau berdepan dengan dilema etika dalam membuat keputusan. Buku ini juga menelusuri beberapa isu integriti yang telah menjadi kontroversi di negara ini. Buku ini menarik dan sesuai untuk dibaca terutamanya kepada mereka yang ingin mendalami realiti sebenar kesedaran penjawat awam terhadap nilai integriti itu sendiri. Ini kerana kajian secara mendalam telah dilakukan sama ada secara pendekatan kuantitatif dan juga kualitatif termasuklah kaedah perbincangan kumpulan fokus. Sehubungan itu, buku ini membantu setiap penjawat awam mengukuhkan pengetahuan tentang integriti, etika kerja, dan isu etika yang membantu mereka membuat keputusan yang tepat dan mampu membezakan antara yang salah dan benar, memiliki keinginan yang tinggi bagi mencari kebenaran, dan dalam masa yang sama berusaha memperkasakan integriti dalam perkhidmatan awam negara ini supaya standing dengan negara maju yang lain.