Ibadah sehari hilang dosa setahun - Engku Ahmad Zaki (Must Read Sdn Bhd, 2019)
Bila Hari kemerdekaan Malaysia? 31 Ogos. Bila Hari April Fool? 1 April. Bila Hari Guru? 16 Mei. Memang mudah untuk kita menjawab soalan- soalan tersebut. Tetapi cuba kita tanya pula "Bila maulidur Rasul ?", "Bila nisfu Syaaban?"ataupun "Bila Nuzul Al-Quran?" Nescaya tidak semudah itu kita boleh menjawabnya. Penekanan terhadap kalendar masihi dan pengaruh budaya barat dalam kehidupan seharian kita kadangkala menyebabkan kita lupa tentang kepentingan tarikah-tarikh penting atau hari-hari kebesaran dalam sejarah Islam. Itulah yang ingin ditonjolkan dalam buku ini. Kesemua 12 bulan dalam kalendar Islam dihuraikan satu persatu dari segi sejarahnya, kelebihannya dan juga amalan-amalan yang boleh kita lakukan dalam bulan tersebut agar kita sebaga umat Islam lebih mendekatkan diri kepada cara hidup yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.