Zadig, Micromegas, Candide tiga cerita falsafah - Voltaire (IBDE Ilham, 2018)
Zadig, Micromegas, Candide merupakan tiga cerita satira falsafah yang ditulis Voltaire sebagai parodi, antaranya menyindir institusi pemeritahan, raja-raja, keagamaan ketika zamannya. Antara pendekatan melalui satira-satira ini ialah dengan menampilkan sebuah pengembaraan aneh watak-wataknya dan pada masa yang sama menyampaikan kritikan-kritikan yang dihalakan ke beberapa penjuru sosial dan budaya masyarakat sekaligus.