Bukan generasi remote control - Hazhari Ismail (Penerbitan Kata-Pilar, 2019)
"Adik belajar apa di sekolah hari ini?" "Hari ini adik main sahaja. Hari-hari adik main dengan kawan-kawan." "Eh, tak belajar ke?" Apa sebenarnya erti 'belajar' bagi kanak-kanak? Belajar sangat kaku menurut kefahaman kita. Mesti duduk di atas meja dan kerusi sambil membaca, menulis dan mengira agar nanti akhirnya boleh dapat nombor satu dalam kelas atau bilangan A yang banyak. Sedangkan belajar, khususnya untuk kanak-kanak, adalah lebih daripada itu. Buku ini ingin melawan stereotaip sebegini dan memberi serba sedikit panduan pendidikan awal kanak-kanak kepada semua lapisan masyarakat, termasuk ibu bapa, guru dan komuniti dalam memastikan generasi baru berkembang dengan baik sejak kecil lagi. Jika anda sudah bersedia, buang remote control di tangan anda sekarang! Tidak perlu mengawal kanak-kanak seperti mainan kawalan jauh sedangkan mereka mampu bergerak dengan tarian yang berwarna-warni!