Salahuddin Al-Ayubi raja penakluk - Man, John (IBDE Ilham Sdn. Bhd., 2020)
Salahuddin al-Ayubi merupakan pahlawan dalam dunia realiti juga fantasi. Seperti King Arthur, dia juga menjadi cerminan angan-angan dan impian. Tanyalah sesiapa sahaja dari mana-mana belahan dunia-siapa pahlawan terhebat? Hampir pasti jawapannya Salahuddin al-Ayubi. Sehingga takat tertentu, sejarah menyokong pendapat ini. Namun, sejarah memiliki pelbagai sisi. Buku karangan John Man ini membezakan antara untaian fakta dan fantasi tentang Salahuddin, selain cuba memahami mengapa Raja Penakluk ini terus ditanggap sebagai wira sehingga kini.