Abu Bakr as-Siddiq liku-liku hayat & pemerintahan khalifah pertama - Muhammad Hussein Haikal (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2022)
Memimpin umat Islam sejurus kewafatan Nabi Muhammad SAW merupakan cabaran maha berat buat Saidina Abu Bakr. Pertelingkahan dalaman antara Muhajirin dan Ansar, pemberontakan dalam masyarakat, masalah nabi palsu, keselamatan sempadan, pembukaan wilayah baru dalam kawasan jajahan Rom dan Parsi, pengumpulan Quran dan pelbagai isu pemerintahan.