Jawapan kepada tuhan - Faridah Jaafar (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2018)
Buku ini menghimpunkan 100 buah puisi. Kebanyakan puisi dalam kumpulan ini berkisar tentang kehidupan penulis sendiri dalam mengharungi hidup bersama-sama suaminya yang dikasihi, yang telah disahkan mengidap kanser limfoma tahap empat, dua tahun yang lalu. Gugah rasa seorang isteri telah dilarik dengan sepenuh jiwanya bagi menggambarkan isi hatinya. Puisi-puisi si isteri ini ditulis dengan tinta yang mengalir dari lubuk jiwa dan rasanya yang paling dalam, untuk suami dan juga zuriatnya. Puisi-puisinya seperti bersifat peribadi, tetapi persoalan-persoalannya dialami oleh kebanyakan orang di sarwa alam ini.