Margaretta Gauthier - Dumas, Alexander Junior (Jejak Tarbiah, 2020)
Kehidupan Margaretta yang miskin dan serba-serbi tidak cukup memaksa dirinya ke lembah hina. Demi mendapatkan sehelai pakaian dan sepotong roti, Margaretta terpaksa menjual kehormatannya. Sehingga dia bersumpah akan membenci seluruh kaum lelaki. Namun pertemuannya dengan seorang lelaki pemuda bernama Armand membuka hatinya. Lalu, bermonologlah Margaretta bersendirian.