Sejarah liberalisme Eropah - Ruggiero, Guido de (Institut Kajian Dasar, 2017)
Perkataan liberal dan liberalisme, sepertimana yang digunakan dalam buku ini, punya makna yang jauh lebih luas daripada program atau dasar sesebuah parti politik. Ia digunakan "menurut maknanya sebagaimana yang difahami di benua, bukan seperti yang difahami oleh orang British. Kita telah meminjamnya dari luar negara, dan menggunakannya sebagai nama bagi sebuah parti atau, lebih tepat, sebagai gelaran bagi puak tertentu dalam sebuah parti politik tertentu. Tetapi, 'Liberalisme' sepertimana digunakan di tempat asalnya adalah nama yang mewakili prinsip-prinsip kemerdekaan berperlembagaan dan kerajaan berperwakilan, yang sudah sekian lama menjadi sifat umum bagi semua parti di seluruh belahan dunia yang bertutur bahawa Inggeris". Ini merupakan penjelasan Lord Balfour bagi perkataan ini dalam kata pengantaranya bagi terjemahan Inggeris kepada karya Treitschke yang berjudul Politics. Dan, dengan wibawa ini, penterjemah buku yang ada di tangan pembaca sekarang ini tidak perlu memohon maaf atas terjemahan harfiahnya kepada istilah yang digunakan oleh penulis asal buku ini.