Ramadan, maaf, kami masih sibuk - Ahmad Rifa'i Rif'an (Rimbunan Islamik Media Sdn. Bhd., 2019)
"Ramadan, maaf, kami masih sibuk dengan kegiatan seharian. Kami jadikan kedatanganmu saban tahun hanya sebagai ritual tahunan yang tidak bermakna. Ramadan, maaf, kami masih sangat sibuk. Kami memang ada menyentuh Al-Quran sesekali, tetapi tetap tidak sebanding dengan hebatnya hubungan kami dengan telefon pintar, gajet, dan televisyen. Ramadan, maaf, kami masih lagi sibuk dengan urusan dunia kami. Pahala berlipat ganda yang dijanjikan tetap tidak menarik hati kami untuk berebut-rebut dalam beribadah dan berlumba-lumba dalam bersedekah. Kami lebih takut kekurangan wang untuk pulang kampung dan bercuti, berbanding rasa takut pada kemungkinan yang ini adalah Ramadan terakhir kami. Allah, maaf, kami lebih bimbang memikirkan wang bantuan hari raya dan wang belanja, berbanding keampunanMu. Kami lebih mengutamakan makanan dan pakaian berbanding mendekatkan diri denganMu. Ya Allah, seandainya ini Ramadan terakhir kami, kami berharap Engkau terima ibadah kami yang tidak seberapa itu. Dan kami berdoa Engkau mengampunkan dosa-dosa kami yang menggunung ini."