Perang Yarmuk runtuhnya kuasa Rom - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2019)
Inilah perang yang berlangsung selama enam hari pada Ogos 636 Masihi berhampiran dengan Sungai Yarmuk. Ketika ini tentera Rom di bawah pemerintahan Maharaja Heraclius, sudah semakin dipukul mundur. Tentera Rom semakin terdesak, dan mereka perlu menghalang kemaraan tentera Islam. Mereka memilih dataran Yarmuk sebagai medan penentu. Namun, sebaliknya yang terjadi. Ego tentera Rom akhirnya runtuh. Inilah kisah Perang Yarmuk, runtuhnya kuasa Rom.