Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani - Abdul Latip Talib 1954- (Sebuah novel sejarah, 2017)
yeikh Abdul Qadir Al-Jailani telah dilahirkan pada tahun 1077M di sebuah wilayah bernama Jailan atau Kailan di Parsi. Kerana itu, beliau diberi gelaran 'Al-Jailani'. Ayahanda beliau, Abu Salih Musa Al-Hasani adalah dari keturunan Hassan bin Ali, iaitu anakanda sulung Ali bin Abi Talib dan Fatimah. Al-Jailani adalah keturunan nabi Muhammad S.A.W. Ketika masih kanak-kanak, beliau banyak menghabiskan masa di kota kelahirannya. Pada usia 18 tahun (1095M), beliau telah mengembara ke Baghdad untuk meneruskan pelajarannya dalam bidang Fiqh Hanbali di bawah didikan beberapa orang ulama. Beliau menerima pendidikan fiqh daripada Abu Ali Al-Mukharrimi, hadith daripada Abu Bakar bin Muzaffar dan tafsir daripada ulama tersohor, Abu Muhammad Jafar.