Dhuha cahaya pagi yang terang - Mohd Daud Bakar (Amanie Media Sdn Bhd, 2020)
Pemberian makna dan mesej ayat-ayat Quran melalui pengkisahan sebuah novel kehidupan jarang ada dalam dunia penulisan, sama ada penulisan lama mahupun penulisan moden. Novel ini adalah antara novel pertama yang membawa ayat-ayat Quran dalam kehidupan manusia. Quran mampu berfungsi dalam setiap petak kehidupan manusia. Memang mampu dan lebih daripada mampu! Kalau manusia mengharapkan Quran datang kepada mereka, ini memang takkan berlaku. Manusia yang perlu mencari makna dan mesej suara dari langit. Didalam novel ini, Lukman memperoleh hubungan yang intim antara minda, hati dan jiwa dengan makna dan mesej ayat-ayat Quran. Tatkala meredah kesesakan lalu lintas di awal pagi, Lukman sudah mengerti bahawa ketakwaan bukan hanya ada di masjid.