Penamat sejarah dan manusia terakhir - Fukuyama, Francis (Institut Terjemahan Negara Malaysia Berhad, 2006)
Karya ini telah menggemparkan dunia politik antarabangsa pada awal 1990-an apabila penulisnya mengisytiharkan sejarah telah berakhir. Ia mengutarakan bahawa kehancuran Soviet dan keruntuhan tembok Berlin adalah perubahan dramatik pasca - Perang Dingin dan menandakan kejayaan kapitalisme serta demokrasi liberal di seluruh dunia. Selain itu, penulis turut meramalkan bahawa pada akhir sejarah tidak akan ada lagi ruang untuk pertarungan antara ideologi besar. Buku ini menimbulkan banyak perdebatan dan dianggap sebagai sangat optimistik, penuh fenomena tetapi kontroversi, ilmiah dan provokatif.