Kiyai Salleh selempang merah pejuang Melayu - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2019)
Pada 15 Ogos 1945, tentera Jepun menyerah kalah, kekosongan itu diambil alih oleh Pasukan Bintang Tiga atau malayan People Anti-Japanase Army (MPAJA) iaitu pasukan hadapan Parti Komunis Malaya (PKM). Mereka telah melakukan pelbagai kekejaman di Batu Pahat. Kekejaman itu telah menimbulkan kemarahan orang Melayu. Bagi menunjukkan penentangan itu, orang Melayu telah menubuhkan Pasuka Selempang Merah yang dipimpim oleh Kiyai Salleh Abdul Karim. Tanpa gentar mereka berhadapan dengan komunis yang lengkap bersenjata api. Namun tidak sesekali mereka undur. Inilah kisah Kiyai Salleh Selempang Merah, pejuang Melayu.