Ketabahan seorang Rasul kisah daripada percubaan membunuh sehingga hijrah ke Habsyah - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2020)
Pada ketika ini, selepas percubaan membunuh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam gagal, kaum kafir Quraisy mula menyeksa pengikut Baginda. Antara yang syahid adalah Yasir dan keluarganya. Bilal bin Rabah turut menerima seksaan yang hebat. Sehingga ada antara pengikut Baginda yang terpaksa berhijrah ke Habsyah. Inilah kisah bagaimana tabahnya baginda menghadapi segala ujian itu.