Revolusi bahasa dan asas tamadun huraian lengkap secara analitis dan kritis - Solehah Yaacob (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2020)
Buku ini memperlihatkan perkembangan sejarah bahasa dalam tamadun aal manusia menerusi bukti sejarah yang ditinggalkan seperti batu bersurat epik Gilgamesh yang berusia sekitar 4000 tahun Sebelum Masihi. Menerusi bukti tersebut dapat dikesan penggunaan bahasa Mesopotamia teraal, iaitu bahasa Akkadiah yang ditulis dalam tulisan paku (Mismariyyah). Melalui penulisan yang terdapat pada batu bersurat tersebut, difahami bahawa bahasa dan tulisan mengalami proses evolusi sehingga lahirnya bahasa al-Quran (bahasa Arab) dan dikenal pasti tamadun bangsanya. Kemunculan para nabi sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW membuktikan kebenaran agama tauhid Allah SWT menerusi suhuf Ibrahim, Zabur, Taurat dan Injil. Namun, kitab-kitab ini telah diselewengkan oleh bangsa Yahudi dan Nasrani. Bible yang mengandungi Perjanjian Lama dan Perjanjian Baharu dipercayai bukannya kata-kata Tuhan tetapi merupakan hasil penulisan manusia yang bercanggah antara satu dengan yang lain. Dengan kata lain, buku ini cuba membongkar maklumat silam tentang asal usul bahasa al-Quran, iaitu bahasa Arab Fushah yang berkait rapat dengan tamadun bangsanya.