Bunian - Anuar Darwisy (Penerbitan Kaki Novel, 2020)
Penyertaan Safiuddin dan kawan-kawannya di dalam perlumbaan larian jarak jauh merentasi hutan yang asalnya menjanjikan pengalaman yang menyeronokkan bertukar menjadi mimpi ngeri buat mereka. Kejadian demi kejadian menyeramkan menghantui setiap seorang daripada mereka sehinggalah membawa kepada kehilangan yang menggemparkan satu negara. "Selagi tidak berlanggar akidah, aku sanggup! Aku nak cari anak aku sampai jumpa!"- Yazid "Tapi risikonya tinggi, Yazid. Aku ingat lagi kata-kata abah, sekelip mata di sana bagaikan separuh puntung rokok terbakar di sini. Itu baru perbandingan yang kecil." - Mak Andak Tanpa mereka sedar, kehilangan itu telah mengheret mereka dalam kancah dunia makhluk halus yang sedang bergolak. Di sana, manusia diperangi. Putera, yang mempunyai sifat belas ihsan dan baik hati telah menolong ramai manusia yang terkandas di dunianya secara diam-diam. Tetapi pertolongannya kali ini dapat dihidu seterunya. "Ini kesalahan Putera yang pertama, abang. Tolonglah maafkan dia. Bagi dia peluang untuk patuh pada piagam Srigading. Saya sendiri akan membimbingnya." - Cempaka Kantil Putih Dapatkah Safiuddin dan kawan-kawannya diselamatkan? Dan apa pula kaitan mereka dengan kejadian hilang yang pernah berlaku pada tahun 1942 hingga tertulis dalam sejarah pembukaan sebuah kampung di Gopeng, Perak?