Tariq Bin Ziyad penakluk Andalus - Abdul Latip Talib (Novel sejarah Islam, 2022)
Bukit Gibraltar atau Jabal Tariq di Sepanyol adalah bukti keberanian Tariq bin Ziyad. Sehingga bukti itu dinamakan sempena namanya. Di situlah Tariq mula-mula mendarat di bumi Andalus. Membuka sedikit demi sedikit bumi Andalus daripada cengkaman kerajaan Kristian. Pada akhirnya seluruh bumi Andalus tunduk di bawah kekuasaan Islam hasil kebijaksanaan Tariq bin Ziyad. Inilah kisah Tariq bin Ziyad, penakluk Andalus.