Vasco Da Gama penemu jalan laut dari Eropah ke India - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah, 2022)
Ketika itu Eropah masih buntu. Jalan perdagangan ke India dikuasai oleh Turki. Mereka perlu mencari jalan baru yang bebas daripada mana-mana kuasa. Ketika itulah munculnya Vasco da Gama. Dia sangat berkeyakinan bahawa ada jalan laut dari Eropah ke India. Namun bagaimana? Selepas segala cabaran yang ditempuhi oleh Vasco da Gama, penemu jalan laut dari Eropah ke India.