Melawan kematian menuju keabadian - Ade Hashman (PTS Publishing House, 2021)
Buku yang menggabungkan elemen Islamik, falsafah, sains, dan inspirasi dalam membincangkan perihal kematian daripada perlbagai bidang ilmu. KEMATIAN adalah sebuah kepastian yang akan terjadi pada masa hadapan dan kepastian yang diterima oleh semua orang. Bahkan dalamk kalangan ateis sekalipun, fenomena kematian lebih diterima berbanding Tuhan yang dipandang abstrak. Jadi tentunya semua orang menerima fakta kematian tanpa perdebatan, sehingga Al-Quran turut menggunakan perkataan 'yakin' untuk menyebut kematian.