Khalid Al Walid pedang Allah yang terhunus - Abdul Latip Talib (Novel sejarah islam, 2019)
Sekiranya tidak kerana kecekapan Khalid Al Walid, tentera Islam mungkin tidak akan tewas dalam Perang Uhud. Dia seorang genius perang. Mampu menghidu peluang dan seterusnya mengambil kesempatan. Khalid Al Walid lahir dalam keluarga yang dihormati kerana bapanya Walid bin al-Mughirah adalah pemimpin Quraisy yang berpengaruh dan dihormati oleh kaumnya. Walid terkenal dengan kekayaan dan sifat pemurahnya sehingga dia mendapat gelaran Adil Wahid yang bermaksud orang pemurah nombor satu. Sehinggalah hidayah Allah datang kepada Khalid Al Walid. Dia akhirnya menjadi panglima perang Islam yang tidak terkalah. Inilah kisah Khalid Al Walid , Pedang Allah yang terhunus