Aisyah Binti Abu Bakar Ummul Mukminin - Abdul Latip Talib (Novel sejarah Islam, 2019)
Aisyah Binti Abu Bakar adalah tokoh penting dalam sejarah Islam. Baik semasa Nabi Muhammad SAW masih hidup, mahupun ketika Rasulullah SAW sudah wafat. Kedekatan beliau dengan Baginda, sebagai seorang isteri memberinya banyak peluang dalam meriwayatkan hadis, juga dalam penyebaran ilmu Islam. Beliau sempat hidup dalam zaman empat khalifah, dan inilah kisah Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakar, Ummul Mukminin.