Islam dalam negara majmuk - Abdul Hadi Awang (Siri Pemikiran Islam, 2021)
Buku ini menjelaskan bagaimana Islam sebagai agama yang bersifat universiti berinteraksi dengan masyarakat majmuk yang diwarnai dengan kepelbagaian kaum, bangsa dan agama. Penulis juga menghuraikan strategi dan perancangan golongan penjajah negara ini yang telah merosakkan kerukunan hidup bermasyarakat dengan menimbulkan pertembungan dan konflik antara kaum khususnya sebelum kemerdekaan. Menerusi karya kali ini, penulis juga menekankan penyelesaian isu masyarakat majmuk berkonsepkan masyarakat madani dengan berlandaskan pendekatan secara wasatiyyah, tidak bermudah-mudah (tasahul), dan tidak ekstrem (tasyaddud). Selain itu, penulis menyatakan kesan daripada penjajahan dan dakwah Islam terhadap kehidupan masyarakat majmuk di negara ini sehingga membangkitkan beberapa isu seperti kedudukan Islam dan konsep pemerintahan beraja. Dalam pada itu, penulis menceritakan sejarah perkembangan dakwah Islam di Malaysia yang perlu diketahui oleh masyarakat umum tentang bagaimana realiti masyarakat majmuk selama ini. Akhirnya, penulis membawa naratif konsep satu keluarga sebagai suatu penyelesaian dan kaedah bagi memelihara suasana kehidupan masyarakat majmuk agar selari dengan prinsip Islam serta realiti umat pada hari ini atas dasar perpaduan.