Sukarno pejuang kemerdekaan Indonesia - Abdul Latip Talib 1954- (Latip dan Keluarga Enterprise, 2022)
Sukarno nama diberi, penuh makna dan maksud tersirat yang membawa harapan, sebesar agungnya sejarah keturunan. Kehidupannya sederhana namun bertuahnya beliau, memiliki ibu bapa yang berfikir menembus zaman. Sanggup berkorban jiwa dan raga agar beliau bukan sahaja membawa perubahan kepada keluarga, tapi perubahan pada negara, nusa dan bangsa. Sukarno matang sebelum usia.Tidak gentar, tidak berpaling. Selagi nyawa dikendong badan, beliau terus ke hadapan. Melihat tanah tercinta bebas dari belenggu penjajah.yang menjajah berabad lamanya. Nasih rakyat bukan taruhan. Disemat janji,kemanisan kemerdekaan. Siapa sangka, kemerdekaan dicapai, kemanisan dirasai, beliau akhirnya menjadi buangan. Perjuangannya disalah erti. Hidupnya pula menjadi taruhan. Sehingga nafas terakhir. nasib rakyat tidak diperjudikan.