Assalamualaikum Hawa - Qistina Alya (Karyaseni Enterprise, 2015)
SYIFA pernah tersungkur kerana butanya dia dalam menilai erti kata cinta. Dia terhanyut jauh sehinggakan terasa goyah kakinya untuk terus bertapak saat diri sendiri memutuskan untuk berhenti mencintai. Disebabkan satu kesilapan, Syifa menuntut perpisahan. "Bagi saya ruang untuk cari diri saya semula. Diri yang tenggelam dalam cinta 'berbayar' awak..." - Syifa. QAYYUM pula hidup bersama penyesalan yang tidak pernah surut. Merata dia mencari Syifa, tapi bayang si empunya tubuh tidak pernah memunculkan diri. Ya, dia pernah tersilap langkah. Andai dihimpun seberapa banyak tangis yang gugur, tetap hatinya terasa daki dosa itu masih terkumpul. "Baliklah, Qay. Awak nak apa cari saya sampai ke sini?" - Syifa. "Saya nak awak... Saya serius, Syifa!" - Qayyum. "Boleh jalanlah dengan serius awak tu, Qay. Awak sedar tak apa awak cakap ni? Awak sedar tak yang awak tak layak nak minta dekat saya macam tu?" - Syifa. "Awak dah tak cintakan saya?" - Qayyum. HARFI juga pernah merasai betapa remuknya hati saat menyedari sayangnya tidak pernah berbalas. Bertahun hatinya tertutup rapat sehinggakan takdir menemukan dia dan Syifa. Namun, Syifa tetap begitu. Masih keras untuk membuka pintu hati kerana kisah silam masih segar dalam ingatan. "Sudi tak Cikgu Syifa jadi isteri saya?" - Harfi. "Separuh hati saya ada pada awak, Harfi. Tapi saya tak tahu ke mana hilangnya separuh lagi." - Syifa. Tanpa disangka, hadir sepucuk surat yang menggetarkan hati seorang Syifa. Assalamualaikum Hawa... Berjayakah Qayyum? Masih adakah peluang untuk Harfi memenangi hati Syifa? Dan siapa pula yang mencoretkan risalah Assalamualaikum Hawa yang membuka pintu hati Syifa untuk kembali menerima kasih sesama manusia?