Kkompas hidup bersyariat 300 aplikasi kaedah fiqh dalam kehidupan seharian - Muhammad Hanief Awang Yahya (PTS Publishing House Sendirian Berhad, 2021)
Islam adalah agama yang lengkap. Semua aspek kehidupan ada hukum-hukumnya. Bagaimana cara ulama menentukannya? Apakah kompas yang digunakan dalam membezakan mana yang wajib, sunat, harus, makruh dan haram? Buku ini membicarakan mengenai Qawaid Fiqhiyyah atau kaedah-kaedah Fiqh yang digunakan oleh para ulama sebagai salah satu ilmu dalam menetapkan hukum.