Fiqh siasah Khulafa' Al-Rasyidin Khalifah Uthman RA - Haji Abdul Hadi Awang (Siri Sejarah Islam, 2022)
Buku ini merupakan kesinambungan daripada siri Fiqh Siasah Khulafa' al-Rasyidin. Tulisan kali ini menceritakan riwayat hidup seorang lagi sahabat dan khalifah Islam iaitu Khalifah 'Uthman bin 'Affan RA, sosok yang diberikan gelaran Zu al-Nurain kerana mengahwini dua orang puteri Rasulullah SAW dan disegani para malaikat. Khalifah 'Uthman RA menghadapi suatu tahap yang baharu mewarisis pemerintahan yang sangat luas wilayahnya dan majmuk masyarakatnya, khususnya setelah kejatuhan dua kuasa besar dunia, Rom dan Parsi. Keadaan yang sangat mencabar itu menuntut Khalifah 'Uthman RA mengemukakan ijtihad baharu dan langkah memelihara kerukunan seluruh umat. Beliau juga mendepani zaman fitnah sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Rasulullah SAW.