Halal dan haram dalam pandangan Islam jilid 1 - El-Qardlaawi, Shekh Muhammad Yusuf (P.T. Bina Ilmu, 1978)
Buku Halal dan Haram dalam Islam karangan Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradhawi. Beliau berdoa semoga buku ini memberi manfaat kepada penulis, penerbit, dan pembacanya. Beliau juga berdoa semoga umat Islam dapat menjaga tingkah laku selari dengan hukum-hakam yang terkandung dalam Al-Quran dan sunnah tanpa menghiraukan ideologi-ideologi yang diimport daripada luar.