Diamonds - Ombak Pantai (Fajar Pakeer, 2022)
Memburu atau diburu, membunuh atau dibunuh. Dendam darah perlu dibayar? Hidup bukan perlumbaan, akan ada satu hari nanti, kau berada di sebuah persimpangan yang membawa kisah lalu menjadi titik penyebab tercetusnya beberapa peristiwa getir pada masa kini. Benar, peristiwa yang berlaku pada 20 tahun memberi dampak hingga menghancurkan kepercayaan dan amanah yang dipertanggungjawabkan. "Walau apa pun terjadi, jangan sesekali memperlihatkan berlian ini pada orang lain." - MAK ESAH Qaseh Laila tidak pernah menyangka, selama ini keluarganya menyimpan satu amanah yang besar sehingga menjadi penyebab ibunya mati dibunuh. Belum pun langkah pertama diatur, nama Ariel Zaqief sudah pun busuk di mata Laila. Namun Zaqief tidak peduli, dia perlu membersihkan namanya semula walaupun terpaksa mati di tangan gadis itu. "Pantas dan tangkas, kau bukan calang-calang." - ZAQIEF "Ada baiknya kau mengaku apa yang kau buat pada mak aku, atau pisau ni aku benamkan di leher kau." - LAILA Pertembungan antara Ariel Zaqief dan Qaseh Laila bukan sesuatu yang dirancang. Melainkan membawa misi tersendiri. Laila bersama dendam, Zaqief bersama amanah besar yang dipikul. Kedua-duanya bagai air dan api yang berlainan sifat. Dalam perjalanan mencari jawapan, persoalan lain mula timbul. Siapakah musuh mereka sebenarnya? Penculikan, serangan, senjata api menjadi darah yang hitam. Ternyata musuh mereka bukan biasa-biasa. Punca semuanya hanya satu. Berlian. Pertumpahan darah pula tanpa bayaran. Pembunuhan seolah permainan tiada nilai. Mampukah Laila menghadapinya? Mampukah Zaqief melindungi gadis yang dalam diam telah mengetuk hatinya tanpa sedar itu? Jangan dipaksa kebencian dan dendam untuk segera sembuh. Sesekali, biarkan rasa itu seiring seperti sisa air hujan yang hilang dan mengering dengan sendirinya.