Ummahat al-mu'minin mengenali para isteri Rasulullah S.A.W. - Muhamad Rozaimi Ramle (The Sunnah Press, 2021)
Ummahat al-Mu'minin bermaksud para ibu bagi orang - orang mukmin, iaitu para wanita yang dinikahi Rasulullah SAW dan baginda "bersama" dengan mereka. Mereka ini digelar sebegitu berdasarkan ayat al-Quran: Nabi itu lebih berhak terhadap orang-orang mukmin daripada diri-diri mereka sendiri [pada apa yang dia seru mereka ke arahnya, walaupun mereka cenderung kepada selainnya] dan isteri-isterinya merupakan ibu-ibu mereka. Surah Al Ahzab Ayat 6 Secara ringkasnya, arahan Rasulullah SAW lebih utama berbanding arahan manusia yang lain termasuklah ibu bapa dan orang mukmin. Seterusnya, mengapa para isteri baginda digelar sebagai ummahat al-mu'minin? Hal ini disebabkan ummahat al- mu'minin mempunyai hukum yang khusus, iaitu apabila baginda menikahi dan "bersama" dengan seseorang wanita itu dan kemudian baginda wafat, maka wanita tersebut tidak boleh dinikahi oleh mana-mana lelaki lain. Isteri nabi merupakan isteri baginda buat selama-lamanya hingga ke syurga. Buku ini menyenaraikan Isteri Isteri Nabi yang merupakan ibunda kita semua untuk dijadikan contoh bagi kita khususnya Wanita dizaman ini