Dunia tanpa syaitan - Pak Cik Bad (Buku Puris, 2020)
Pernakah, kita terbayang dunia yang kita duduki ini tanpa ada iblis dan syaitan? Wah, tentulah aman dan tenteram, kan? Kenapa Allah ciptakan iblis dan syaitan? "Aku datang untuk membantu, kau pasti selamat... Okey, sekali ini saja aku ikut cakap kau. Ha ha ha... bagus. Kalau mahu selamat, kau sujud kepadaku di dalam hatimu." Akhirnya, rahib muda mati kelemasan di usia yang sangat muda. Mati bergelumang dosa besar. Mati? Ya, mati! Siapa kata umurnya 100 tahun? Yang percaya sangat cakap syaitan tu siapa suruh? "Itulah sebab aku selamatkan kau. Aku tak mahu kau mati syahid dan terus masuk syurga!" "Setiap Mukmin yang mati syahid adalah bencana bagi aku! Aku mengharapkan kau panjang umur dan mengharapkan kau mati dalam suul khatimah dan masuk neraka."