Sejarah Malaysia kita - Tunku Halim 1964- (MPH Group Publishing, 2020)
Tiga orang lelaki tampan tiba-tiba muncul di puncak bukit. Mereka berpakaian seperti anak raja dan memakai mahkota emas dihiasi batu-batu permata. "Beta semua adalah putera-putera raja," kata seorang daripada mereka. "Beta adalah dari keturunan Iskandar Zulkarnaian Yang Agong, penakluk seluruh kerajaan Yunani, Iran dan Mesir. Segera bawa beta semua berjumpa ketua kamu." Beginilah bermulanya sejarah Malaysia, yang diceritakan oleh penulis terkenal, Tunku Halim. Buku ini menceritakan sejarah Malaysia dengan secara enak untuk pembaca muda. Ia menjawab banyak soalan-soalan seperti: • Siapakah yang menubuhkan empayar Melaka? • Bagaimana Francis Light memilik Pulau Pinang untuk pihak British? • Mengapakah Singapura mempunyai sultan sendiri? • Siapakah raja-raja yang digelarkan Raja-Raja Putih? • Siapakah pihak Ghee Hin dan pihak Hai San? • Mengapakah Brunei tidak sebahagian Malaysia? • Apakah negri Riau-Johor yang terhilang? • Bagaimanakah Barisan Nasional ditewaskan selepas memerintah Malaysia selama 61 tahun? Nikmatilah cerita-cerita yang sungguh menarik daripada zaman dulu dan berhargarilah sejarah Malaysia kita.