Fiqh siasah Khulafa' Al-Rasyidin Khalifah Ali RA - Abdul Hadi Awang (Siri Sejarah Islam, 2022)
Buku ini merupakan edisi terakhir yang menyempurnakan penerbitan karya siri Fiqh Siasah Khulafa' Al-Rasyidin. Tulisan kali ini mencaritakan riwayat hidup seorang sahabat agung dan khalifah Islam ulung laitu Khalifah 'Ali bin Abi Talib RA yang mendapat tarbiah secara langsung daripada Rasulullah SAW dan memainkan peranan yang signifikan sepanjang pemerintahan Islam era tiga orang khalifah sebelumnya.Khalifah 'All RA mengharungi suatu fasa pemerintahan yang sangat mencabar kerana mewarisi era kepemimpinan setelah kewafatan, Khalifah 'Uthman RA yang terbunuh syahid. Dalam pada itu, beliau meneruskan langkah politik secara berhikmah bagi maneruskan kelangsungan Islam. Malah, beliau juga mendepani dengan penuh kebijaksanaan terhadap fitnah dalaman umat yang sangat dahsyat kesan daripada tipu daya musuh Islam yang telah meninggalkan luka dan parut kepada ummah hari ini.