Sayap kepulei - Akru (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad, 2017)
Menurut legenda, terdapat sebuah pulau terletak di kawasan pertembungan aliran air laut sejuk dan panas, yang menjadi kesayangan dewa dewi purba. Pada zaman pelayaran yang pesat, semakin ramai orang Eropah mengunjungi kawasan persisiran pantai Asia Timur. Pada pertengahan abad ke-19, ketika negara China mula mengamalkan dasar pintu terbuka, Formosa yang terletak di tenggara menjadi terkenal kerana kedudukan geografinya yang strategik, Ramai orang Eropah datang ke Formosa, antaranya sebagai peneroka, pengkaji, mubaligh, pedagang, dan pelancong. Thomas Dickson merupakan seorang daripada mereka. Shasha, sahabat baik kepada Thomas telah hilang semasa menjelajah Formosa. Didorong rasa sayangnya terhadap sahabatnya itu, Thomas menjejaki keberadaan gadis itu dengan menjelajah pulau kecil itu yang terletak di Lautan Pasifik. Dengan bantuan seorang pemandu arah, Thomas berjaya masuk ke dalam hutan belantara Formosa. Semakin dalam hutan gunung itu diterokai, semakin banyak perkara aneh yang tersembunyi di sebalik awan dan kabus tebal yang meliputi gunung disaksikan Thomas. Pengembaraan di Formosa, keindahan landskapnya, kepelbagaian penduduknya, rasa cinta dan semangat seorang lelaki Eropah pada hujung abad ke-19, semua ini bermula dengan perjalanan Thomas dan Dou Dou dalam ekspedisi misteri mereka.