​Muslihat Mahathir mengharung zaman gelora - Wain, Barry (IBDE Ilham, 2022)
Sebulan sebelum 13 Mei 1969, Mahathir Mohamad menulis dalam sebuah akhbar tempatan: "Saya tahu tanda-tanda itu sudah ada. Kalau saya ulang semula nanti, waktu itu mungkin sudah terlambat." Dengan derianya yang tajam, Mahathir turut meninjau keperluan untuk seorang anak kampung mempengaruhi politik sebuah negara. Setelah tergolong sebagai doktor Melayu terawal, namanya bukan sekadar naik pantas bahkan beliau menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun lamanya. Era itu digelar zaman kemodenan Malaysia, namun beliau tetap tidak lepas daripada bukti-bukti salah guna kuasa dan layanan kejam terhadap seteru politik. Muslihatnya yang sukar dijangka menjadikan Mahathir seorang negarawan yang handal mengelirukan kawan dan juga lawan.