Membongkar Sejarah Awal Kegemilangan Tamadun Islam - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2021)
Kegemilangan umat Islam bermula tahun 622 apabila wahyu pertama diturunkan kepada Rasulullah SAW di Gua Hira', Arab Saudi. Sejarah telah mencatatkan bahawa Islam muncul di Semenanjung Arab pada kurun ke-7 Masehi. Selepas wafatnya Nabi Muhammad SAW, kerajaan ISlam berkembang sejauh Lautan Atlantik di Barat dan di Asia Tengah di Timur. Lama-kelamaan umat Islam berpecah dan terdapat banyak kerajaan Islam lain yang muncul. Sewaktu Zaman Kegemilangan Islam, para ahli falsafah dan ahli sains, serta jurutera-jurutera dunia Islam banyak menyumbang kepada teknologi. Mereka melakukan ini dengan dua cara, iaitu dengan mengekalkan tradisi-tradisi awal, serta menambah rekaandan pembaharuan sendiri. Pencapaian saintifik dan intelektual mekar pada zaman keemasan itu. Kerajaan Islam mewarisi pengetahuan dan kemahiran Timur Tengah purba, Yunani, Parsi dan INdia. Mereka menambah pembaharuan penting dari luar, contohnya penomboran kedudukan dari India. Pengaruh yang dimiliki saudagar Muslim ke atas perdagangan Afrika-Arab dan Arab-Asia amat besar. Hasilnya, tamadun Islam tumbuh dan berkembang atas ekonomi saudagarnya, berbeza dengan tamadun Kristian, China dan India yang masyarakatnya berasaskan kepemilikan tanah pertanian oleh bangsawan. Para saudagar membawa barangan dan kepercayaan mereka ke China (menyebabkan ramai Cina Muslim sekitar 37 juta, sebahagian besarnya orang Uyghur Turki yang tanahnya dirampas oleh China), India, Asia Tenggara, dan kerajaan di barat Afrika, kembali dengan pembaharuan baru. Saudagar-saudagar ini menggunakan kekayaan mereka untuk melabur dalam industri tekstil dan perladangan. Perbezaan antara sikap ahli-ahli sains Byzantine dengan sikap orang-orang Muslim zaman pertengahan yang setara adalah nyata. Byzantium tidak menambah atau hanya menambah sedikit pengetahuan baru kepada sains perubatan Yunani-Rom. Perkembangan permulaan Islam ke luar Semenanjung Arab telah menawan tiga buah kota Byzantine paling produktif iaitu Iskandariah , Carthage dan Antioch. Akibat kehilangan kota pusat yang amat mahir, serta serangan-serangan Arab yang berterusan terhadap Anatolia, kebanyakan kota Byzantine tidak dapat menyokong seni dan sains. Melalui terjemahan-terjemahan Arab , dunia Barat mendapat tahu tentang perubatan Yunani, termasuk karya-karya Galen dan Hippocrates. Karya-karya menyeluruh seperti Daftar Karya Perubatan yang ditulis oleh Ibnu Sina dan diterjemahkan kepada bahasa Latin, disebar dalam bentuk manuskrip dan bercetak ke seluruh Eropah mendapat pengaruh yang besar, di Eropah Barat. Pada abad ke-15 dan ke-16 sahaja, daftar Karya Perubatan telah diterbitkan melebihi 35 kali (dari arkib digital Pepustakaan Perubatan Negara Amerika Syarikat).