Tanpa ampun tiga tahun diburu Jepun di rimba Malaya - Chapman, F. Spencer 1907-1971 (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2022)
Hutan tidak berpihak. Ia tidak kenal Jepun, Komunis mahu pun British. Ia tidak kenal kasihan dan tidak memberi ampun. Pada tahun 1926, Leftenan British F. Spencer Chapman menempah maut, memilih menjadi pejuang gerila di belantara, mencaturkan perang melawan Jepun yang rakus tatkala Perang Dunia Kedua menggugat bumi Malaya. Pengalaman empat tahun penuh ranjau dan duri ini dicatatkan oleh Chapman dengan gaya santai dan bersahaja. Diterjemahkan daripada The Jungle Is Neutral, buku ini sehingga kini masih digunakan sebagai pedoman kepada askar berkenaan ikhtiar hidup dan strategi perang di hutan.