Abraham Lincoln tahun-tahun akhir perang - Sandburg, Carl (Awal Nahdah Resources, 2017)
Perang masuk ke tahun keempat, tahun pemilihan Presiden akan diadakan. Jemu yang mula dirasakan ramai, cita-cita ahli-ahli politik Republikan dan Demokrat, serta keinginan konfederasi membentuk satu tekanan tersendiri kepada Lincoln. Kelicikan Lincoln dalam menentukan prinsip yang tetap tetapi anjal membolehkannya kekal menjadi calon Presiden, memnangi perang sebelum pilhanraya dan sekaligus kekal sebagai Presiden bagi penggal kedua.