Islam itu ramah bukan marah gambaran Islam dalam citra yang sebenar - Irfan Amalee (Open Bridge Publications, 2020)
Sejarah mencatatkan betapa lemah lembut dan sabar Nabi Muhammad s.a.w. menghadapi umatnya. Pelbagai penghinaan baginda terima, daripada sekadar ucapan yang mengatakan baginda gila, sehinggalah tindakan meletakkan kotoran ketika baginda sedang bersujud. Begitu juga dengan para sahabatnya yang berdakwah dengan akhlak mulia sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Maka, tidak hairan apabila dakwah Nabi Muhammad s.a.w. selama 23 tahun memberi kesan yang luar biasa sehingga sekarang.