Wacana pemikiran Islam - Syed Shahriman Syed Ali 1976- (Toko Buku Azbakia Enterprise, 2021)
Buku Wacana Pemikiran Islam ini merupakan himpunan karya penulis yang pernah diterbitkan dalam majalah Dewan Tamadun Islam terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka dengan pengolahan dan penyesuaian. Ia mengajak kita menekuni wacana dan perbahasan dalam pelbagai aspek pemikiran Islam seperti ilmu pengetahuan, fiqah, falsafah Islam, kalam, ideologi, al-Quran, hadis dan sebagainya. Turut diperbahaskan, beberapa tokoh pemikir yang menatang gagasan pemikiran Islam yang sudah pasti menjadi penyumbang kepada kekayaan wacana ini. Buku ini sesuai ditatapi oleh segenap masyarakat khususnya mereka yang meminati wacana pemikiran Islam.