Mata penceroboh kumpulan puisi - Daniyal Kadir (Penerbitan Katapilar (M) Sdn Bhd, 2022)
Sepasang mata ialah cahaya yang menyuluh sisi-sisi kehidupan yang tersembunyi. Ia pemerhati yang merakam peristiwa dan menyimpannya di dalam kotak memori. Jika ditenung dalam, ia jadi sebuah terowong: merentas waktu, tidak berpenghujung. Daniyal Kadir menceroboh sisi pandang pelbagai persona, watak dan perasaan seputar keluarga dan masyarakat dlaam kumpulan puisi ini.