Belia dan masyarakat kumpulan rencana tentang belia - Azizan Bahari (Institut Kajian Dasar, 1995)
Buku Belia dan Masyarakat ini mengandungi tujuh rencana yang menyentuh beberapa aspek dan persoalan penting di sekitar pergerakan dan kerja belia kita. Oleh sebab belia merupakan sebahagian daripada masyarakat maka buku ini menegaskan bahawa cita-cita, peranan dan perjuangan belia seharusnyalah mencerminkan dan mewakili kepentingan masyarakat.