Hang Tuah tak Melayu hilang di dunia - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Melayu, 2020)
Inilah hikayat tentang Hang Tuah. Pahlawan Melayu yang terkenal dengan kisah setianya kepada sang raja. Sanggup bertikam dengan saudara sendiri atas nama setia. Namun jauh hari sebelum hari berdarah itu, dia adalah harapan sang raja untuk memujuk Tun Teja, harapan sang raja untuk meminang Raden Mas Ayu. Sebelum menjadi musuh dengan Hang Jebat, dia terlebih dahulu menjadi musuh ketat tokoh agung Majapahit, Patih Gajah Mada. Juga barisan pahlawan Majapahit termasuk Taming Sari. Inilah kisah Hang Tuah, yang gah mengatakan Tak Melayu Hilang di Dunia.